Billedet forestiller et landskab med en skillevej med to stier.

Skillevej – Står du ved en skillevej i dit liv?

Står du ved en skillevej i dit liv og er du i tvivl om, hvilken vej du skal gå?

Kan du mærke, at der er noget, der kalder på dig? Men tvivlen og frygten for ikke helt at vide, hvad der vil ske, hvis du går den vej, holder dig tilbage?

Find ud af, hvad du kan gøre, når du står ved en skillevej i dit liv.

Som coach møder jeg mange kvinder, som ofte, efter de er blevet mor, er begyndt at spørge sig selv: ‘Er jeg på rette vej i mit liv?’

De kan mærke, at de ikke længere er tilfredse med deres liv og at de længes efter noget mere og noget andet i livet. De oplever, at de har svært ved at finde glæden, tilfredsheden og meningen i den måde, som de har levet deres liv på indtil nu.

Her kan du læse om, hvordan du ved, om du står ved en skillevej i livet og hvad det er, som kan være med til at gøre det svært for dig at træffe en beslutning om, hvilken vej du skal gå. Og ikke mindst, hvad du kan gøre for at træffe den beslutning, som er den rigtige for dig. 

Indhold

  1. Tegn på, at du står ved en skillevej.
  2. Hvad er udfordringen ved at stå ved en skillevej?
  3. Hvordan træffer du den rigtige beslutning for dig?
Billedet forestiller et par sko, der står på en vej med skriften 'change' pil til højre og 'stagnation' pil til venstre, som symbol for at stå ved en skillevej i livet.

Tegn på, at du står ved en skillevej

En skillevej i livet kan enten opstå ved, at noget udenfor din kontrol f.eks. en fyring eller sygdom skubber dig ud i at skulle tage en beslutning om, hvilken vej, du skal gå i livet. Det kan også opstå, hvis du – ofte over en længere periode – har følt dig mellemtilfreds eller ligefrem mistrives i det liv, som du lever i dag. 

Skillevejen tager ofte form, når du begynder at mærke en længsel efter noget andet eller noget mere end det, du har i dag. Måske du længes efter mere glæde, tilfredshed, mening eller overskud i livet.

Du bliver langsomt bevidst om, at der er noget i dit liv, som ikke længere fungerer for dig. Eller, at der er områder i dit liv, som ikke længere giver dig det, som du har behov for. 

Det kan også være, at du finder ud af, at det du troede var vigtigt for dig i livet ikke længere er det samme.

Uanset hvad der ligger til grund for, at du nu står overfor en skillevej, så er det for mange et svært sted at stå.

Det var det også for mig, da jeg senest stod ved en skillevej i mit liv. Skulle jeg vende tilbage til mit gode og trygge job efter barsel eller sige op uden en plan for at følge min længsel efter mere tilfredshed, frihed, mening og ro. 

Jeg valgte det sidste. Efter mange indre konflikter om, hvorvidt jeg skulle handle på min længsel eller blive i trygheden – det velkendte.

For at du kan komme videre, er du nødsaget til at træffe en beslutning. Vil du følge den vej, som inderst inde føles rigtigt for dig uden helt at vide, hvor du ender. Eller vil du fortsætte med at leve, som du har gjort indtil nu. 

Prøv at være nysgerrig på, hvad det vil give dig, hvis du vælger den ene vej frem for den anden. Hvad må du nødvendigvis acceptere.

Hvad er udfordringen ved at stå ved en skillevej?

‘Det kommer aldrig til at lykkes for mig’
‘Jeg er nok ikke god nok’
‘Det er alligevel ikke så vigtigt’
‘Hvad vil de andre tænke’
‘Hvad hvis jeg fortryder’

Når du står overfor en skillevej i dit liv, vil du ofte opleve en indre konflikt. På den ene side ved du for det meste godt inderst inde, hvilken vej, der er den rigtige for dig. På den anden side er det helt naturligt, at store beslutninger er forbundet med frygt og tvivl, som kan gøre dig usikker.

Du skal vide, at frygt og tvivl ikke nødvendigvis er et tegn på, at du skal lade være med at gå den vej, som inderst inde føles rigtig for dig. Frygt og tvivl er et tegn på, at der er noget på spil for dig.

En kvinde står ved en skillevej og ved ikke hvilken vej hun skal gå. Hvad er udfordringen ved at stå ved en skillevej.

Frygt og tvivl har mange ansigter og det er ikke altid du måske er bevidst om, at det er frygten og tvivlen, der taler til dig.

Frygt og tvivl har til formål at sikre dig din overlevelse og er en helt naturlig menneskelig respons. Derfor kommer du heller aldrig til at slippe for frygt og tvivl, når du står ved en skillevej og skal tage en større beslutning. Problemet med frygten og tvivlen er, at den ikke kan skelne mellem, hvornår du er i reel livstruende fare og hvornår det er en tænkt fare.

Derfor forsøger den også at beskytte dig i situationer, hvor du reelt ikke er i fare, men hvor du måske bare ikke kender det endelige resultat af den beslutning, du står overfor. Det kan også være, at den vej, du ønsker at gå, kræver at du skal træde ud af din komfortzone.

I stedet for at lade frygten og tvivlen afholde dig fra at gå den vej, som er den rigtige for dig, kan du øve dig på at blive venner med følelsen af frygt og tvivl ved at invitere den med dig, når den dukker op.

Når frygten og tvivlen dukker op, så prøv at tal til den og anerkend dens intention om at ville passe på dig. Hvis du forsøger at skubbe den væk, vil det blot dræne dig for energi og overskud. 

Det svarer lidt til, at du forsøger at holde en badebold under vandoverfladen. På et tidspunkt vil du blive udmattet og den vil komme op til overfladen.

Sig til den:  ‘Kære frygt, du må gerne være her. Jeg ved, at du prøver at beskytte mig. Jeg har styrken til at overkomme de udfordringer, der skulle dukke op, så jeg gør det alligevel’.

Når du bliver venner med frygten og tvivlen og anerkender dens positive intention for dig – at beskytte dig – vil det dæmpe larmen fra den. Det vil gøre dig i stand til bedre at mærke, hvad der egentlig er den rigtige beslutning for dig. 

Hvordan træffer du den rigtige beslutning for dig?

Billedet forestiller en kvinde med mørkt langt hår og en kaffekop i hånden, som kigger tænkende ud af vinduet over hvilken vej hun skal gå ved den skillevej, som hun føler, at hun står ved.

Hvor ville det bare være meget nemmere, hvis nogen kunne fortælle mig, hvad der var rigtigt for mig. Sådan kan vi godt komme til at tænke, når vi står overfor en skillevej og skal træffe en stor beslutning.

Sandheden er bare, at den eneste, som kan vide, hvilken beslutning, der er rigtig for dig – det er dig.

Vi kan alle have brug for inspiration og for at spejle os i andre og deres valg. Men for at træffe den beslutning, som er rigtig for dig, må du begynde at lytte til dig selv og tillade dig selv at mærke efter.

Og det kan for mange være væsentligt nemmere sagt end gjort. For hvordan gør man lige det, hvis man det meste af sit liv, har tilpasset sig samfundets og alle andres forventninger og meninger om, hvordan man burde være og hvad man burde gøre. Og dermed igennem årene mistet kontakten til sig selv.

Hvis du føler, at du har svært ved at mærke dig selv og hvilken beslutning, der er den rigtige for dig, så får du her mine tips til bedre at kunne træffe den beslutning, som er den rigtige for dig.

Sæt tempoet ned

Du kan ikke lytte til eller mærke dig selv, hvis du ikke tillader dig selv at holde pauser. Kontakten til dig selv opstår først, når du slukker for støjen omkring dig og begynder at være i livet fremfor hele tiden at skulle gøre noget.

Til en start vil jeg derfor invitere dig til at sætte bare 5 min af hver dag til at være i stilhed – kig ud af vinduet, gå en tur et roligt sted og tag nogle dybe vejrtrækninger.

Bliv bevidst om dine personlige værdier

Dine personlige værdier er, hvad der grundlæggende er vigtigt for dig. De er et kompas for, hvad der giver dig tilfredshed, glæde, mening og overskud.

Personlige værdier kan skifte igennem livet. Derfor er det en god ide en gang imellem at stoppe op og lave et tjek ind på dine personlige værdier. 

Hvis du ikke er bevidst om dine personlige værdier, så vil du med større sandsynlighed komme til at træffe beslutninger, som egentlig ikke er rigtige for dig. 

Måske fordi du ubevidst træffer dem ud fra nogle gamle værdier eller ud fra andres værdier.

Du vil ofte, hvis du lever et liv, der ikke harmonerer med dine personlige værdier opleve at føle dig mellemtilfreds, have manglende energi og overskud og have tanker, som ‘jeg ved ikke hvad jeg vil med mit liv’ eller ‘hvad er meningen med mit liv’.

Når du er blevet bevidst om dine personlige værdier, kan du meget bedre navigere i, hvilken vej du skal gå i livet. Spørg dig selv: hvilken vej støtter mig i at leve i overensstemmelse med mine personlige værdier?

Læs også: Livsværdier – sådan finder du dine værdier

Tillad dig selv at skifte retning

Tænker eller hører du nogle gange dig selv sige:

‘Nu har jeg jo taget den beslutning eller nu er jeg jo gået i gang med den uddannelse eller det job, så kan jeg jo ikke bare skifte mening eller retning’

Den kan også komme til udtryk i den gode gamle saying ‘Hvis man har sagt A, må man også sige B’.

Hvis du generelt lever efter den overbevisning, så er der risiko for, at du kommer til at bruge dit liv på noget, som ikke er rigtigt for dig.

For sandheden er, at nogle gange er det allerbedste du kan gøre for dig selv netop at skifte mening eller retning.

Du er ikke nødt til at holde ud, fordi det i sin tid var dig selv, der valgte at gå i en bestemt retning eller gøre noget bestemt.

Og det er ikke et tegn på svaghed eller at du giver op, hvis du ikke gennemfører det, som du er gået i gang med, hvis årsagen er, at det alligevel ikke var det rigtige for dig.

Det er derimod et tegn på, at du tør at være tro mod dig selv og dine personlige værdier.

Så husk, du må godt skifte mening (og retning) i livet – også flere gange.

Står du ved en skillevej og har du brug for hjælp til at træffe den rigtige beslutning?

Jeg tilbyder altid en 15 minutters gratis afklarende samtale.

Det gør jeg, fordi det er vigtigt for mig, at du føler dig sikker på, at jeg er den rette coach for dig. Og det er ligeså vigtigt, at jeg føler mig sikker på, at jeg kan hjælpe dig der, hvor du står i livet lige nu. 

Det er en 15 minutters samtale over telefonen, hvor du har mulighed for at spørge ind til, hvordan et coachingforløb foregår hos mig og for at fortælle mig mere om det, du gerne vil have min hjælp til.