Billedet forestiller en kvinde, som går på en mark og strejfer hendes hånd henover kornene. Billedet repræsentere en kvinde, som lever efter hendes livsværdier.

Livsværdier – sådan finder du dine værdier

Dine livsværdier er et udtryk for:

– hvad der er vigtigt for dig
– hvad der motiverer dig
– hvad der giver dig glæde, tilfredshed og mening i livet

Værdier fungerer som et kompas for, hvilken retning du skal gå i livet. De guider dig i forhold til, hvad du bør prioritere og hvordan du skal leve dit liv for at opnå glæde, overskud, tilfredshed og mening.

Mange af dine værdier har du med dig helt tilbage fra barndommen. Nogle af dem er dine egne, men vi har alle taget værdier til os fra verden omkring os igennem livet. Værdier, som ikke nødvendigvis er rigtige for os. 

Livsværdier kan skifte over tid. Jeg oplevede selv et større skifte i mine værdier, da jeg blev mor. Fra at være motiveret af præstation, anerkendelse og ansvar mærkede jeg en større og større længsel mod mere frihed, fleksibilitet og ro i mit liv.

Og netop fordi dine livsværdier kan skifte over tid, er det en god ide løbende at lave et tjek in på, om de har ændret sig. For hvis der er sket et skift og du ikke er bevidst om det, så risikerer du at leve dit liv på en måde, som ikke motiverer dig og giver dig glæde, overskud, tilfredshed og mening.

Indhold

  1. Derfor er det vigtigt, at du kender dine livsværdier
  2. Sådan finder du frem til dine livsværdier
  3. Sådan lever du efter dine værdier

Derfor er det vigtigt, at du kender dine livsværdier

Måske du kan genkende følelsen af at være mellemtilfreds med dit liv. Følelsen af at mangle retning i dit liv eller følelsen af ikke længere at kunne mærke dig selv.

Måske er der noget af det, der før har givet dig glæde og overskud, som nu nærmere har den modsatte effekt.

Det kan alt sammen være tegn på, at du ikke lever dit liv i overensstemmelse med dine livsværdier.

Mange af os lever et liv, som vi ikke er tilfredse med og som dræner os for energi og overskud. Årsagen til det kan være, at vi lever vores liv ud fra nogle gamle værdier. Men oftest skal årsagen findes i, at vi lever vores liv ud fra samfundets eller andres (eksempelvis vores forældres) værdier. Og at de værdier ikke stemmer overens med vores sande livsværdier.

Når du først kender dine værdier, vil det gøre det nemmere for dig at tage de valg og beslutninger, som er rigtige for dig. Eksempelvis i forhold til, hvad du vil med dit liv. Og du vil derfor med større bevidsthed kunne skabe et liv, som vil give dig større glæde, overskud, tilfredshed og mening.

Læs også: jeg ved ikke hvad jeg vil med mit liv 

Sådan finder du frem til dine livsværdier

Billedet forestiller en kvinde, som sidder ved et skrivebord, hvor der står en kaffekop, en computer og foran hende ligger en blok. I hånden har hun en kuglepen og hun er ved at lave en øvelse for at finde hendes livsværdier.

Eksempler på livsværdier

Det kan være svært at finde ud af, hvad dine værdier er, hvis du er i tvivl om, hvad en livsværdi kan være.

Hvis det er tilfældet, vil jeg anbefale dig først at kigge på denne liste over eksempler på livsværdier.

Når du læser dem, så prøv at mærke efter, om der er nogle af dem, som ræsonnerer bedre med dig end andre. 

Metode til at finde dine værdier

Der er flere forskellige metoder til at finde frem til dine værdier. Den måde jeg hjælper mine klienter med at finde deres værdier er igennem en værdiafklaringsproces. I en værdiafklaringsproces går vi først ind og kigger på, hvordan du har levet dit liv det seneste år: 
 
– hvad har du brugt din tid på?
– hvilke beslutninger og valg har du truffet? Og hvad har ligget til grund for de beslutninger og valg?
– ud fra svarene på de spørgsmål, hvilke værdier har så fyldt i dit liv det seneste år?

Næste skridt er så at finde ud af, hvilke livsværdier, du ønsker skal fylde i dit liv fremover. Stil dig selv følgende spørgsmål:

– hvad længes jeg efter?
– hvad vil jeg gerne have mere af i mit liv?
– hvis jeg skal opnå det, jeg drømmer om, hvilke livsværdier må så nødvendigvis være tilstede i mit liv for, at det kan lykkes.

Skriv alle de værdier, som er dukket op undervejs i øvelsen, ned på et stykke papir.

Tag nu et kig på papiret og lav en intuitiv prioritering af værdierne. Hvilke 3 livsværdier kan du mærke er de vigtigste for dig? Det betyder ikke, at de andre værdier ikke skal være der. 

Men når du ved, hvad dine 3 vigtigste livsværdier er, så kan du nemmere tage en beslutning næste gang du eksempelvis står overfor en skillevej i dit liv. 

Læs også: skillevej – står du ved en skillevej i dit liv

På billedet ses en smilende og lykkelig kvinde med langt mørkt hår, som går ude i skoven. Solen skinner bag hende. Kvinden har opnået mere glæde, overskud, tilfredshed og mening i livet, fordi hun er begyndt at leve efter hendes livsværdier.

Sådan lever du efter dine værdier

Nu hvor du er blevet bevidst om dine livsværdier, vil du måske opdage, at der er områder i dit liv, hvor du ikke lever i overensstemmelse med dine værdier.

Hvis det er tilfældet, så vil det første vigtige skridt være at kigge på, hvad der er behov for at ændre på disse områder for, at du kan leve efter dine værdier. Og dermed opnå større glæde, overskud, tilfredshed og mening ind i dit liv.

Du kan med fordel skabe et overblik over de livsområder, som fylder i dit liv lige nu og spørge dig selv:

– hvor tilfreds er jeg med det her område af mit liv lige nu?
– med tanke på mine 3 vigtigste livsværdier, hvad skal der så til for, at jeg kan blive mere tilfreds?

Hent min gratis 3 trins guide til at skabe et overblik over dit liv her.

Vil du gerne have hjælp til at finde eller begynde at leve efter dine livsværdier?

Jeg tilbyder altid en 15 minutters gratis afklarende samtale.

Det gør jeg, fordi det er vigtigt for mig, at du føler dig sikker på, at jeg er den rette coach for dig. Og det er ligeså vigtigt, at jeg føler mig sikker på, at jeg kan hjælpe dig der, hvor du står i livet lige nu. 

Det er en 15 minutters samtale over telefonen, hvor du har mulighed for at spørge ind til, hvordan et coachingforløb foregår hos mig og for at fortælle mig mere om det, du gerne vil have min hjælp til.