Billedet forestiller en fortvivlet kvinde med langt blond hår, som sidder med hænderne op foran hoved. Hun siger til sig selv: 'Jeg ved ikke, hvad jeg vil med mit liv.'

Jeg ved ikke hvad jeg vil med mit liv

Føler du, at du er gået i stå og at du har svært ved at finde retning i livet? Oplever du, at tanker, som ‘jeg ved ikke, hvad jeg vil med mit liv’ eller ‘hvad er meningen med mit liv’ er begyndt at fylde mere og mere? 

Når tanker, som disse begynder at dukke op, så er det for mange forbundet med en følelse af frustration og af at være fastlåst.

For hvis du ikke ved, hvad du vil med dit liv, hvordan skal du så komme videre fra, hvor du er?

‘Jeg ved ikke hvad jeg vil med mit liv´ er ofte en tanke, som rammer dig, når du står et sted i livet, hvor du ikke længere er tilfreds med det liv, som du lever. Den kan også dukke op, når du står ved en skillevej i livet og skal tage et valg om, hvilken vej du skal gå.

Her kan du læse om, hvad der gør det svært for dig at vide, hvad du vil og hvad du kan gøre for at finde ud af det.

Indhold

  1. Derfor kan det være svært at vide, hvad du vil med dit liv.
  2. ‘Jeg ved ikke hvad jeg vil med mit liv’ – sådan finder du ud af det.
Billedet forestiller en siddende kvinde bagfra, som kigger ud over stranden og havet og tænker 'jeg ved ikke hvad jeg vil med mit liv.'

Derfor kan det være svært at vide, hvad du vil med dit liv.

Først vil jeg gerne fortælle dig, at du langt fra er alene om ikke at vide, hvad du vil med dit liv. 

Som coach møder jeg mange mennesker, som er i tvivl om det. Udover at være i tvivl har de ofte det tilfælles, at de føler, at de har svært ved at mærke sig selv. Mærke, hvad der giver dem glæde, tilfredshed og mening i livet.

Du har svært ved at mærke dig selv.

Måske du også kender til følelsen af at have svært ved at mærke dig selv? 

Når du ikke ved, hvad du vil med dit liv hænger det nemlig ofte sammen med, at du i en længere periode – måske endda det meste af dit liv – ubevidst har forsøgt at tilpasse dig samfundets og alle andres forventninger til, hvad du burde gøre med dit liv.

Og hvis det er tilfældet for dig, som det er for de fleste, jeg møder. Ja, så er der ikke noget at sige til, at tanken ‘jeg ved ikke hvad jeg vil med mit liv’ fylder hos dig. 

For hvordan skulle du vide det, hvis du alt for længe har overhørt dine egne behov og drømme? Hvis du alt for længe har lyttet mere på, hvad alle andre havde brug for eller forventede af dig? 

Du forsøger at finde svarene på, hvad du vil med dit liv, udenfor dig selv.

Det der ofte sker, når vi har svært ved at mærke os selv er, at vi forsøger at finde svaret på, hvad vi skal med vores liv udenfor os selv.

Du begynder at kigge på, hvad alle andre gør og begynder måske at spejle dig i mennesker, som set udefra har et godt liv fyldt med glæde, tilfredshed og mening.

Der er intet i vejen med at søge inspiration til, hvilke veje du kan gå i livet, men de svar, som du leder efter kan i sidste ende kun findes indeni dig.

Du har mange muligheder

Vi lever i en tid, hvor vi har utrolig mange valgmuligheder – det gør sig gældende i alt fra forbrugsvarer, til uddannelse og bopæl. Og det er ikke kun en god ting. 
 
Mange valgmuligheder kan nemlig både gøre dig frustreret og forvirret. Men det kan også medfører en ubevidst frygt for at vælge forkert.  

'Jeg ved ikke hvad jeg vil med mit liv' - sådan finder du ud af det.

Det første vigtige skridt på vejen mod at finde ud af, hvad du vil med dit liv er accept og tillid. Accept af, at du ikke ved det lige nu og tillid til, at du nok skal finde ud af det.

Hvis du hele tiden fokuserer på, at du ikke ved, hvad du vil med dit liv, så gør du det ubevidst svære for dig selv at finde ud af det. Det, vi fokuserer på, det vokser. Så hvis du hele tiden fokuserer på netop det, så vil det dræne dig for energi og overskud. Og det er ikke nemt at finde nye løsninger og svar, når du mangler energi og overskud.

En kvinde sidder og slapper af med en kaffe i hånden. Hun har længe tænkt 'jeg ved ikke hvad jeg vil med mit liv' og har nu givet sig selv plads og ro til at mærke efter.

Giv dig selv ro og plads til at begynde at lytte til og mærke dig selv

Øv dig i at sætte noget tid af hver dag til at komme i kontakt med dig selv. Tid til bare at være dig fremfor hele tiden at skulle gøre noget eller forsvinde væk i sociale medier, fjernsyn eller andet.
 

Jeg oplever, at mange har god effekt af at meditere, tilbringe tid i naturen eller begynde at skrive sine tanker ned. Det er ikke så vigtigt, hvad du gør. Det vigtige er, at du giver dig selv mulighed for at få lidt ro i hverdagen. Vi bliver konstant distraheret af verden omkring os og vores hjerner er slet ikke gearet til at være på konstant på samme måde, som vi er det i dag.  

Hvis det er helt uvant for dig at være med dig selv på den måde, så bare start med 5 min om dagen og prøv at være nysgerrig på, hvilke tanker, der fylder i dit hoved.

Find ud af, hvad dine personlige værdier er.

Dine personlige værdier er i bund og grund et udtryk for, hvad der er vigtigt for dig, hvad der motiverer dig og hvad der giver dig glæde, tilfredshed og mening i livet.

Når du er bevidst om dine personlige værdier, kan du bruge dem som et indre kompas for, hvad du skal med dit liv.  Ofte er det, at du ikke kender dine personlige værdier en af de primære årsager til, at du ikke ved, hvad du skal med dit liv. 

For hvis du ikke ved, hvad der er vigtigt for dig og hvad der giver dig glæde, tilfredshed og mening i livet, hvordan skal du så kunne tage en beslutning om, hvad der er det rigtige for dig i livet.

 

Husk dig selv på, at du godt må skifte mening og retning i livet

Tænker du eller hører du nogle gange dig selv sige:

‘Hvis jeg først vælger den uddannelse, det job eller går den vej i livet, så kan jeg jo ikke bare skifte mening eller retning.’

Hvis ja, så er der en risiko for, at du kan komme til at bruge dit liv på noget, som ikke er rigtigt for dig.

For sandheden er, at nogle gange er det allerbedste, du kan gøre for dig selv netop at skifte mening eller retning. 

Du er ikke nødt til at holde ud eller fortsætte, fordi det i sin tid var dig selv, der valgte at starte på den uddannelse, det job eller gå i en bestemt retning.

Og det er ikke tegn på svaghed eller at du giver op, hvis du ikke gennemfører det, som du er gået i gang med, hvis årsagen er, at det alligevel ikke var det rigtige for dig.

Det er derimod et tegn på, at du tør at være tro mod dig selv og dine personlige værdier.

Så husk, du må godt tage et valg nu om, hvad du skal med dit liv og senere ombestemme dig. Du må godt skifte mening og retning i livet – også flere gange.

Har du brug for hjælp til at finde ud af, hvad du vil med dit liv?

Jeg tilbyder altid en 15 minutters gratis afklarende samtale.

Det gør jeg, fordi det er vigtigt for mig, at du føler dig sikker på, at jeg er den rette coach for dig. Og det er ligeså vigtigt, at jeg føler mig sikker på, at jeg kan hjælpe dig der, hvor du står i livet lige nu. 

Det er en 15 minutters samtale over telefonen, hvor du har mulighed for at spørge ind til, hvordan et coachingforløb foregår hos mig og for at fortælle mig mere om det, du gerne vil have min hjælp til.